Lijnbaansgracht 277  Amsterdam

    Historie van volkskoffiehuis Haagedoorn tot Lunchcafé   De Spiegel.


De huidige aanduiding lunchcafé de Spiegel voor volkskoffiehuis Haagedoorn op de Lijnbaansgracht 277 bij het voormalige Spiegelpleintje, is iets van de afgelopen periode.In 1908 werd het volkskoffiehuis door A.F. Haagedoorn opgezet en later voortgezet door zijn zwager Carel Roos, dus en broer van de moeder van Toon Haagedoorn. In 1932 nam Toon Haagedoorn met geleend geld van zijn moeder de zaak over.

Stadsreiniging

Oorspronkelijk werd het volkskoffiehuis opgericht ten behoeve van de Stadsreiniging, die vroeger pal voor de deur de vuilnisschepen aanmeerde. Vrijwel alle Amsterdamse vuilnis vond, aangevoerd door paard en wagen, zijn weg via de Lijnbaansgracht (de doorgang via het Leidseplein was nog open). Jarenlang was het een bloeiende zaak met klanten vanuit de gehele stad. Toen echter rond de jaren ’30 de stadsreiniging naar elders verdween liep de klandizie terug.

Toen Toon Haagedoorn in 1932 in de zaak kwam, kwam het idee naar voren om toch wat andere dingen
te verkopen: o.a. bier en versnaperingen. De amandelbroodjes, gevulde koeken waren 7 cent inkoop en een dub verkoop.

Om half zeven in de ochtend was de koffie vers en bruin. Daar waren dan de glazenwassers, de kruiers uit de Kerkstraat en de koetsiers van de ARM. Hun koetsen stonden voor de deur, vast aan de ketting (toen ook al) en het paard met de voederzak .

De oorlog ging hier ook niet ongemerkt voorbij, koffie was er niet en ook geen kolen om te stoken. Maar met vereende inspanning van vele vaste bezoekers lukte het toch, ondanks surrogaat koffie en zelf ontworpen warm watersysteem, veel mensen warmte te geven.

Een begrip

Na de oorlog in 1947 besloot Toon de zaak te verbouwen. De eerste koffiemachine kwam, wat een feest! Al spoedig was de zaak een begrip. Bijna tweemaal zo groot als voorheen doordat de vroegere woonruimte bij de zaak getrokken kon worden. De zaak bleef groeien en in 1974 kwam zoon Fred in de zaak, samen met zijn vrouw Annie (reeds in 1958 bij vader Toon in dienst).

1937

1908


Thans draait de zaak voor een groot deel op toeristen. Het is er dan ook de gehele dag een komen en gaan van een kleurrijk publiek.

Fred en Annie heben de zaak verder uitgebouwd, ook buiten is er een terras gekomen. De naam werd omgedoopt in Lunchcafé De Spiegel.

Eind jaren negentig vonden Fred en Annie het wel welletjes en hebben de zaak overgedragen aan hun dochters Claudia en Alice   (met haar man Jan Breg).

In 2005 is de zaak volledig gerenoveerd en aangepast aan de huidige normen. Het assortiment is uitgebreid, men kan er heerlijk eten en drinken in een gezellige sfeer.

In december 2008 werd het 100 jarig bestaan groots gevierd. Bij het feest was grote belangstelling en AT5 (TV Amsterdam) heeft er ook een mooie reportage gemaakt. (Zie onder)

Claudia, Alice en Jan hopen nog jaren de familiezaak voort te zetten en hopen dat Lunchcafé De Spiegel voor hun nageslacht behouden mag blijven.   


Fred Haagedoorn